Handicap stopper ikke fighteren Freja

12-årige Freja Kvist er en fighter, som ikke kan sidde stille i ret lang tid ad gangen. Hendes store passion er svømning. Freja træner i Ebeltoft Svømmeklub to gange om ugen, og så er hun på Parasport Danmarks boblehold. Her fortæller hun om svømning, venskaber og fællesskab.

Smerter, træthed og stive led
Freja har cerebral parese (CP), som tidligere hed ”spastisk lammelse”. Det betyder blandt andet, at Freja har smerter og stive led.

”Jeg bliver hurtigere træt end mine klassekammerater. For eksempel hvis vi i skolen skal løbe to gange rundt om bygningen, er jeg helt færdig efter én omgang. Efter svømmetræning er jeg også træt, og nogle gange har jeg ondt i benene. Men egentlig tænker jeg ikke så meget over, at jeg har et handicap”, forklarer Freja.

Freja har ikke noget i mod at tale om sit handicap. Men ligesom at det ikke fylder særlig meget i Frejas bevidsthed, gør det det heller ikke hos svømmekammeraterne.

”Mine holdkammerater kan godt forstå, hvordan jeg har det. Det er fint for mig at snakke om. Men det er ikke sådan, at vi taler om det i en halv time. Hvis jeg har været til parastævne, spørger de ind til det. Så snakker vi måske om det i 10 minutter.”

Almindelige stævner og parastævner
Og netop stævnerne synes Freja er sjove. Hun stiller både op til det, hun selv kalder ”almindelige stævner” og til parastævner. Ved de såkaldte almindelige stævner, hvor de andre børn ikke har et handicap, ved Freja godt, at hun ikke vinder. Alligevel giver hun den alt hvad hun har, og kæmper i stedet mod sig selv, og prøver at svømmere hurtigere end ved sidste stævne.

Til parastævnerne er det dog en helt anden snak. Freja er nemlig en rigtig god svømmer. Mod ligeværdige modstandere kan hun bestemt godt følge med, og har også vundet et stævne. For eksempel i februar da Freja stillede op til et para-ungdomsstævne i Malmø, og kom hjem med tre guldmedaljer og tre sølvmedaljer.

Elsker at svømme – sammen med vennerne
For Freja handler det ikke kun om at brænde krudt af i bassinet. Spørger man hende, hvad hun bedst kan lide ved at gå til svømning, svarer hun nemlig: ”Jeg har fået nogle gode venner til svømning. Det allerbedste ved at gå til svømning er, at jeg er sammen med dem. Sammen med mine venner gør jeg det jeg elsker – nemlig at svømme.”

Parasport til Skole OL
Skole OL er klassekonkurrencer, hvor hele klassen kan deltage. Også elever med handicap kan være med. Til Skole OL handler det nemlig om fællesskab, og klassen stiller op sammen og kæmper sammen. Det er OL i børnehøjde. På www.skoleol.dk kan du læse mere om Skole OL og parasport. Du kan også tilmelde din klasse.

Følg os