Verdens bedste orienteringsløbere kommer til Danmark til sommer

Til juni er der Skole OL-medaljer på højkant, når hundredvis af elever fra hele landet dyster om sejren i finalen i O-løb i Aarhus. Det bliver både sjovt og udfordrende, og der er garanti for sved på panden, røde kinder og brede smil, når de har jagtet poster i skoven i højt tempo.

Og nogle uger senere, når den står på velfortjent sommerferie fra skolen, skal der igen deles medaljer ud til de skrappeste orienteringsløbere. Denne gang er det de allerbedste i verden, der snører løbeskoene og finder kort og kompas frem. Der er nemlig verdensmesterskaber i orienteringsløb i Danmark fra d. 7. – 11. juli.

I løbet af VM-ugen skal flere hundrede løbere dyste i tre finaleløb, der afgøres i Kolding, Fredericia og Vejle.
Alle tre dage skal der løbes midt inde i byerne, så der bliver gode chancer for at følge med i verdensmesterskaberne som tilskuer. Traditionelt har O-løb været en idræt, der foregik i skoven, men for omkring 20 år siden indførte man også kortere distancer inde i byerne – netop for at gøre det mere tilskuervenligt.

Til VM er der tre discipliner: Den første dag er der stafet, hvor to kvinder og to mænd fra hvert land er på samme hold. De løber hver for sig og sender hinanden afsted, når de færdig med deres bane – akkurat som man kender det fra stafetterne i atletik. Den næste disciplin er en udskilningskonkurrence, hvor seks løbere starter ud samtidig på en kort bane. I kvart- og semifinalerne går de hurtigste løbere videre i konkurrencen indtil det hele slutter med en finale, hvor de seks løbere dyster om guld, sølv og bronze. VM slutter af med en individuel, kort distance, hvor løberne starter hver for sig. Og den, der er hurtigst til at finde alle posterne og løbe i mål, har vundet.

Danmark har et af verdens bedste landshold i orienteringsløb og ser ud til at have gode chancer for at vinde medaljer på hjemmebanen. Siden 2014 har landsholdet vundet 19 hele VM-medaljer – heraf ni af guld. Den mest vindende danske orienteringsløber nogensinde, Maja Alm, er syvdobbelt verdensmester og stiller også til start i Danmark til juli.

Faktisk har Danmark to succesfulde landshold, idet vi også er blandt de bedste i disciplinen Mountainbikeorientering (MTBO). I sommeren 2019 havde MTBO-landsholdet mulighed for at køre VM på hjemmebane, og her vandt den danske rytter Camilla Søgaard to flotte medaljer.

I MTBO spænder man kortet fast i en kortholder på cykelstyret, så man nemmere kan læse kortet, mens man tramper løs i pedalerne. Ligesom i O-løb skal man finde en række poster i den rigtige rækkefølge og den, der kommer hurtigst i mål, har vundet. I mange af orienteringsklubberne landet over kan man prøve kræfter med både orientering til fods og på cyklen.