Heidi Sejr Sørensen fra Specialcenter Vonsild kan blive Danmarks Sejeste Idrætslærer 2021

Det er igen blevet tid til at kåre Danmarks Sejeste Idrætslærer. Skole OL har modtaget over 400 indstillinger, og tre kandidater er nu udvalgt til at blive Danmarks Sejeste Idrætslærer 2021. Heidi Sejr Sørensen fra Specialcenter Vonsild er blandt de tre finalister.

Skole OL kårede i samarbejde med DIF og Dansk Skoleidræt for første gang i 2019 Danmarks Sejeste Idrætslærer. Det gør vi igen. Med prisen hylder vi de mange fantastiske idrætslærere rundt om i landet. En af dem er 37-årige Heidi Sejr Sørensen, der er idrætslærer på Specialcenter Vonsild i Kolding.

Over 400 indstillinger

I hele efteråret har elever, forældre og lærere kunne indstille deres idrætslærere til titlen som Danmarks Sejeste Idrætslærer. Det er blevet til lidt over 400 indstillinger af kandidater fordelt i hele landet. Skole OL har ud fra alle indstillingerne udvalgt tre finalister.

”Det har været fedt at læse alle de indstillinger, der er blevet sendt ind. Der er bare så mange fantastiske idrætslærere rundt om i Danmark. Det har derfor i år også været en svær opgave at finde tre finalister. Men de tre vi er endt ud med, har på hver deres måde genstartet idrætsfaget og givet eleverne idrætsundervisning af fagligt didaktisk højt niveau”, udtaler Janni Thrane, Projektleder på Skole OL.

Inklusion uanset funktionsniveau

I indstillingen af Heidi Sejr Sørensen fra Specialcenter Vonsild er det så tydeligt, at hun er en idrætslærer der mestrer rummelighed og skaber et fællesskab om idrætten. Indstillingen nævner blandt andet hendes engagerede tilgang til faget:

”Heidi insisterer på, at alle elever uanset funktionsniveau har krav på et kvalificeret idrætstilbud. Derfor tilrettelægger og tilpasser hun undervisningen, så alle vores elever kan deltage uanset deres handicap. Hun insisterer på, at de har ret til og kan lave de samme idrætsgrene og boldspil som almen skolen, men selvfølgelig tilpasset så de hver og en oplever mestring. Hun evner at få alle med men sit tillidsfulde væsen og hendes høje engagement. Hun viser rummelighed og går foran, så eleverne også viser samme rummelighed over for hinanden,” lyder det fra en kollega på Specialcenter Vonsild.

Store smil, rummelighed og sociale kompetencer

Vi har også taget en snak med Heidi Sejr Sørensen, der er blandt de tre finalister til Danmarks Sejeste Idrætslærer 2021.

Hvorfor er idrætsfaget vigtigt?

I et større dannelsesperspektiv er idræt virkelig vigtigt. Idræt er med til at åbne elevernes sind for nye måder at være aktiv på og skabe glæde ved at bruge deres krop, som er med til at motivere dem til et aktivt liv.

Til idræt kan eleverne få lov til at bruge sig selv på en anden måde og få lært nogle kompetencer og værdier, som man ikke gør i de boglige fag. For mig skal idrættens bruges som et ånderum for alle elever uanset funktionsniveau. Jeg arbejder med børn med særlige behov – både fysisk og psykisk handicap – og for den elevgruppe er faget ekstrem vigtigt.

Hvad kan idræt i modsætning til andre skolefag?

I Idræt er bevægelse og kropslig udfoldelse centrale elementer i modsætning til boglige stillesiddende fag. Her kan idræt motivere til læringen på en helt anden måde og åbne for andre kompetencer end de boglige fag. En god idrætsundervisning er med til at skabe fællesskaber, udvikle sociale kompetencer og glæde ved bevægelse. Jeg bruger bl.a. faget til at arbejde med evnen til at regulere sig, sociale normer gennem fairplay og evnen til at være i et kaotisk rum med mange forskellige stimuli. I idræt bliver disse færdigheder styrket gennem konkrete aktiviteter.

Hvad har været din bedste oplevelse som idrætslærer?

Det er, når min elever kommer til mig og fortæller, at de har lært noget nyt og har haft succes med det. Det at jeg kan få lov at åbne nye døre for mine elever er noget af det bedste. Jeg brænder for at skabe undervisning, der er differentieret og tilrettelagt, så alle elever, uanset niveau, kan være med og få en succesoplevelse. At skabe en rum for børn, hvor der er tryghed og eleverne føler de mestrer de øvelser, vi laver, er en virkelig god oplevelse for mig som idrætslærer.

Hvordan føles det, at dine kollegaer har indstillet dig?

Jeg er enormt rørt og stolt over den anerkendelse, der er i at blive indstillet til prisen som Danmarks Sejeste Idrætslærer, det værdsætter jeg virkelig.

Hvordan har du brugt idrætten til at få børnene godt tilbage og blive aktive igen efter lang tid væk fra skole og venner?

Vi har som specialskole ikke været lukket ned på samme måde som andre skoler. Vores elever har et andet udgangspunkt end de elever, der går i den almindelige folkeskole. Derfor prioriterede jeg at fortsætte undervisningen – det er vigtigt for vores elever, at der er en kendt struktur. Men det betyder selvfølgelig også, at jeg har skulle tilpasse undervisningen i forhold til restriktioner i forhold til at spritte af osv.

Hvordan sikrer du, at alle dine elever får en god oplevelse til dine idrætstimer?

Jeg har elever med særlige behov, de har brug for faste rammer. Derfor starter og slutter vi på en bestemt måde, det gør, at de er klar til at modtage ny læring. Jeg finder aktiviteter, som de nogenlunde kan, og så starter vi i det små med grundøvelser eller lege og ender først derefter hen mod det endelige spil. Herved kan jeg løbende justere på elementerne, når vi har været gennem de tekniske øvelser.

Jeg går meget op i relationer, og er en lærer, der går forrest og er med i undervisningen, det synes jeg, fungerer bedst i forhold til mine elever. Og så tror jeg på mine elever, og det viser jeg dem i min undervisning ved at have tillid til dem, og tro på de godt kan mestre de elementer, vi har i undervisningen.

Hvad er en god idrætslærer?

Det er en lærer, der forstår, at faget ikke bare er boldspil, men i stedet skaber en alsidig undervisning, der giver smil og udfordrer sine elever med fokus på læringslyst. En lærer, der går forrest, motiverer og skaber positive forventninger ind i faget og samtidig skaber glæde ved bevægelse. Når jeg er i mit es og viser glæden ved faget, så kan eleverne også mærke det.

Om prisen ’Danmarks Sejeste Idrætslærer’

Prisen ’Danmarks Sejeste Idrætslærer 2021’ gives til en exceptionel god idrætslærer, der har et stærkt fagligt og didaktisk fundament og som leverer en alsidig og meningsfuld idrætsundervisning, der skaber bevægelsesglæde og giver eleverne lyst til at deltage. Danmarks Sejeste Idrætslærer formår på en og samme tid at skabe fællesskab, færdighed, fairplay og giver alle elever succesoplevelser samt særlige oplevelser med idræt.

Kåringen af Danmarks Sejeste Idrætslærer 2021 finder sted i den første uge af februar. Her finder vi ud af, om den sejeste idrætslærer kommer fra Kolding. Skole OL, Dansk Skoleidræt, DIF, står bag den flotte præmie til prisen. Vinderen modtager – sammen med æren – 25.000 kr. til brug på nye redskaber eller andet udstyr til idrætsundervisningen samt kursus fra Dansk Skoleidræt til alle skolens idrætslærer til en værdi af 7.500 kr.

Fakta
Navn: Heidi Sejr Sørensen
Alder: 37 år
Skole: Specialcenter Vonsild
Fag: Idræt, matematik, madkundskab og tysk