Mette Elmelund fra Skolen på Herredsåsen kan blive Danmarks Sejeste Idrætslærer 2021

Det er igen blevet tid til at kåre Danmarks Sejeste Idrætslærer. Skole OL har modtaget over 400 indstillinger, og tre kandidater er nu udvalgt til at blive Danmarks Sejeste Idrætslærer 2021. Mette Elmelund fra Skolen på Herredsåsen er blandt de tre finalister.

Skole OL kårede i samarbejde med DIF og Dansk Skoleidræt for første gang i 2019 Danmarks Sejeste Idrætslærer. Det gør vi igen. Med prisen hylder vi de mange fantastiske idrætslærere rundt om i landet. En af dem er 44-årige Mette Elmelund, der er idrætslærer på Skolen på Herredsåsen i Kalundborg.

Over 400 indstillinger

I hele efteråret har elever, forældre og lærere kunne indstille deres idrætslærere til titlen som Danmarks Sejeste Idrætslærer. Det er blevet til lidt over 400 indstillinger af kandidater fordelt i hele landet. Skole OL har ud fra alle indstillingerne udvalgt tre finalister.

”Det har været fedt at læse alle de indstillinger, der er blevet sendt ind. Der er bare så mange fantastiske idrætslærere rundt om i Danmark. Det har derfor i år også været en svær opgave at finde tre finalister. Men de tre vi er endt ud med, har på hver deres måde genstartet idrætsfaget og givet eleverne idrætsundervisning af fagligt didaktisk højt niveau”, udtaler Janni Thrane, Projektleder på Skole OL.

Skaber et trygt dannelsesrum

I indstillingen af Mette Elmelund fra Skolen på Herredsåsen er det så tydeligt, at hun er en idrætslærer der går op i at idrætsfaget er med til at danne børn og unge og samtidig skaber et trygt rum for sine elever.

”Idrætsfaget er muligvis ét af de fag, der favner selve dannelsestanken bredest, og Mette er den, der sikrer dette finest af alle med sin fornemmelse for hver enkelt elevs behov og eventuelle udfordringer. Idræt er et fag, hvor sårbarhed, usikkerhed og svage kompetencer nemt kan skabe utryghed hos eleverne. Det ansvar ved Mette, at hun har, og hun tager det på sig,” lyder det fra kollegaerne fra Skolen på Herredsåsen.

Bevægelse, personlig udvikling og samarbejde

Vi har også taget en snak med Mette Elmelund, der er blandt de tre finalister til Danmarks Sejeste Idrætslærer 2021 sammen med Heidi Sejr Sørensen fra Specialcenter Vonsild i Kolding og Vibeke Korup fra Antvorskov Skole i Slagelse.

Hvorfor er idrætsfaget vigtigt?

Idrætsfaget har mange aspekter. Bevægelse fremmer elevernes indlæring og koncentration. Og det er vigtigt både nu og senere i livet, at børnene får gode og sunde vaner omkring bevægelse. Idræt i skolen er alsidig, og børnene kan være med uanset deres niveau. Gennem idræt i skolen oplever eleverne også en social og personlig udvikling, samt en indsigt i sammenhold og fællesskabsfølelsen. Eleverne lærer også at forholde sig til hinanden og respektere hinandens forskelligheder og grænser både fysisk og psykisk.

Hvad kan idræt i modsætning til andre skolefag?

Det giver noget andet til fællesskabet end de andre fag i skolen. Eleverne har en anden kontakt sammen, de har fysisk kontakt med hinanden, og de samarbejder på en anden måde, hvor de bruger kroppen. Teorien bliver knyttet op på bevægelse, det giver mere mening for mange og bliver dermed nemmere at indlære, når det bliver knyttet op på noget konkret.

Hvad har været din bedste oplevelse som idrætslærer?

Det er, når jeg oplever fremskridt og begejstring hos den enkelte elev. Når man ved, at eleven har kæmpet i lang tid, og så ender med at få en succesoplevelse. Det giver mig energi som lærer, når eleven ved hjælp af træning og læring flytter sig og når sit mål, så er det det hele værd.

Hvordan føles det, at kollegaer/elever har indstillet dig?

Det er et kæmpe skulderklap og stor anerkendelse, som vi lærere ikke får hver dag. Det at både mine kollegaer og ledelse har tænkt på mig og brugt tid på indstillingen, det er ret vildt. Det er altid dejligt at blive rost og anerkendt for sit arbejde.

Hvordan sikrer du, at alle dine elever får en god oplevelse til dine idrætstimer?

Jeg prøver at skabe alsidighed gennem alle fagområderne, og så ligger jeg vægt på en god omgangstone både mellem elev-elev og lærer-elev. Her er fairplaybegrebet meget relevant. Der skal være plads til at have det sjovt og lære på samme tid. Jeg planlægger min undervisning, så der tager hensyn til alle niveauer, så alle får en god oplevelse og udfordres.

Hvordan har du brugt idrætten til at få børnene godt tilbage og blive aktive igen efter lang tid væk fra skole og venner?

Da eleverne kom tilbage, måtte vi lave en anden struktur for at kunne bevare idrætstimerne i forhold til restriktionerne. Det at eleverne kunne være sammen fysisk igen gav enormt meget og styrkede sammenholdet i klassen. Idræt er fantastisk til at få glæden frem, og det oplevede jeg særligt, da eleverne kom tilbage i skolen igen.

Hvad er en god idrætslærer?

Det er en lærer, der brænder for faget og kan lide at være aktiv med børnene. En der stiller krav og vægter faglig udvikling hos alle højt. Det er en, der sørger for at skabe god stemning, god energi og et godt fællesskab samt sørger for at komme rundt om alle fagområderne.

Om prisen ’Danmarks Sejeste Idrætslærer’

Prisen ’Danmarks Sejeste Idrætslærer 2021’ gives til en exceptionel god idrætslærer, der har et stærkt fagligt og didaktisk fundament og som leverer en alsidig og meningsfuld idrætsundervisning, der skaber bevægelsesglæde og giver eleverne lyst til at deltage. Danmarks Sejeste Idrætslærer formår på en og samme tid at skabe fællesskab, færdighed, fairplay og giver alle elever succesoplevelser samt særlige oplevelser med idræt.

Kåringen af Danmarks Sejeste Idrætslærer 2021 finder sted i den første uge af februar. Her finder vi ud af, om den sejeste idrætslærer kommer fra Kalundborg. Skole OL, Dansk Skoleidræt, DIF, står bag den flotte præmie til prisen. Vinderen modtager – sammen med æren – 25.000 kr. til brug på nye redskaber eller andet udstyr til idrætsundervisningen samt kursus fra Dansk Skoleidræt til alle skolens idrætslærer til en værdi af 7.500 kr.

Fakta
Navn: Mette Elmelund
Alder: 44 år
Skole: Skolen på Herredsåsen
Fag: Idræt og matematik