Vibeke Korup fra Antvorskov Skole kan blive Danmarks Sejeste Idrætslærer 2021

Det er igen blevet tid til at kåre Danmarks Sejeste Idrætslærer. Skole OL har modtaget over 400 indstillinger, og tre kandidater er nu udvalgt til at blive Danmarks Sejeste Idrætslærer 2021.Vibeke Korup fra Antvorskov Skole er blandt de tre finalister.

Skole OL kårede i samarbejde med DIF og Dansk Skoleidræt for første gang i 2019 Danmarks Sejeste Idrætslærer. Det gør vi igen. Med prisen hylder vi de mange fantastiske idrætslærere rundt om i landet. En af dem er 33-årige Vibeke Korup, der er idrætslærer på Antvorskov Skole i Slagelse.

Over 400 indstillinger

I hele efteråret har elever, forældre og lærere kunne indstille deres idrætslærere til titlen som Danmarks Sejeste Idrætslærer. Det er blevet til lidt over 400 indstillinger af kandidater fordelt i hele landet. Skole OL har ud fra alle indstillingerne udvalgt tre finalister.

”Det har været fedt at læse alle de indstillinger, der er blevet sendt ind. Der er bare så mange fantastiske idrætslærere rundt om i Danmark. Det har derfor i år også været en svær opgave at finde tre finalister. Men de tre vi er endt ud med, har på hver deres måde genstartet idrætsfaget og givet eleverne idrætsundervisning af fagligt didaktisk højt niveau”, udtaler Janni Thrane, Projektleder på Skole OL.

Alsidighed skaber idrætsglæde

I indstillingen af Vibeke Korup fra Antvorskov Skole er det så tydeligt, at hun er en idrætslærer der går op i at sine elever får en succesoplevelse uanset det niveau, de er på. Indstillingen nævner blandt andet hendes engagerede tilgang til faget:

”Hun er kreativ, innovativ og en energibombe, hvilke gør hende til en bedre idrætslærer. Hendes måde at komme ind på eleverne virker. Taler man med Vibekes elever, bliver det hurtigt klart, at man har med en idrætslærer som brænder for faget og formår at lave alsidige aktiviteter, så det ikke blot bliver gentagelser. Vibeke formår at skabe fællesskab, motivation, færdighed og fairplay på alle de klassetrin hun underviser på,” lyder det fra kollegaer på Antvorskov Skole.

Succesoplevelser, fællesskab og differentiering

Vi har også taget en snak med Vibeke Korup, der er blandt de tre finalister til Danmarks Sejeste Idrætslærer 2021 sammen med Heidi Sejr Sørensen fra Specialcenter Vonsild i Kolding og Mette Elmelund fra Skolen på Herredsåsen.

Hvorfor er idrætsfaget vigtigt?

Der er mange grunde til, at idræt er vigtigt. Idræt er med til at øge vores indlæring, det er sundhedsfremmende og er klart med til at forme vores sociale aspekt i forhold til den måde, vi kommer hinanden ved. Eleverne får også andre roller end ved de boglige fag.

Eksempelvis kan en mere tilbageholdende pige i dansk få lov til at være mere fremtrædende til idræt, hvor hun kan være god til at gå forrest og derved få nogle succesoplevelser. Eller hvis en dreng er meget på til matematik, så lærer han til idræt, at man er fælles, og også skal lade andre få plads, for at de kan få succes.

Hvad kan idræt i modsætning til andre skolefag?

Det kan skabe et kæmpe sammenhold blandt eleverne. Det er fedt at bevæge sig på alle mulige måder, bruge sin krop og lære grænser. Til idræt er der altid noget, eleverne får succes med, for der er altid noget, de kan bidrage med, og det føler de måske ikke altid i andre fag. Jeg kigger rigtig meget på processen og ikke det endelige mål. For det er mere, hvordan vi kommer til slutresultatet, der er vigtigt for mig.

Idræt kan mere, end man umiddelbart går og tror. Det kan skabe fællesskaber, motivation, færdigheder og fairplay som eleverne ikke kun kan bruge i idrætstimerne, men som kan omformes og bruges uden for idrætten.

Hvad har været din bedste oplevelse som idrætslærer?

Det har klart været, når eleverne synes det er spændende og lærerigt, og de føler, at de kan tage noget nyt med fra mine idrætstimer. Det er en kæmpe anerkendelse, og giver mig en følelse af, at jeg faktisk gør en forskel for de her børn og unge.

Hvordan føles det, at kollegaer/elever har indstillet dig?

Jeg blev meget berørt, og føler mig enormt beæret og superglad. Det er et kæmpe skulderklap fra både elever og kollegaer.

Hvordan har du brugt idrætten til at få børnene godt tilbage og blive aktive igen efter lang tid væk fra skole og venner?

Idrætten har ikke været nedlagt hos os, men vi lavede det bare online. Det blev mere fysisk træning, og vi måtte bruge de elementer, man nu havde i hjemmet. Men det er noget helt andet, når vi er sammen fysisk. Idrætten har været med til at skabe fællesskaber igen, skabe succesoplevelser og ja en god omgang teambuilding reelt.

Hvordan sikrer du, at alle dine elever får en god oplevelse til dine idrætstimer?

Jeg går meget op i at differentiere undervisningen niveaumæssigt. Jeg kender mine elever rigtig godt, og jeg sørger for, at de får nogle gode oplevelser. Jeg holder mig gerne væk fra de store spil, og sørger i stedet for at bryde spillet ned i forskellige grundelementer. Jeg har derfor altid en ny øvelse eller aktivitet, som vi prøver af og skaber et rum, hvor der er plads til alle mine elever uanset deres niveau.

Hvad er en god idrætslærer?

En god idrætslærer kan så vidt muligt strukturere sin undervisning, så alle elever kan deltage og få udbytte af undervisning. En god idrætslærer kan inspirere og skubbe til elevernes grænser samt skabe en god stemning. Derudover kan man læse klassen og finde ud af, hvad der motiverer dem, er det konkurrence elementet, alsidigheden eller fællesskabet og herved planlægge undervisningen ud fra det.

Om prisen ’Danmarks Sejeste Idrætslærer’

Prisen ’Danmarks Sejeste Idrætslærer 2021’ gives til en exceptionel god idrætslærer, der har et stærkt fagligt og didaktisk fundament og som leverer en alsidig og meningsfuld idrætsundervisning, der skaber bevægelsesglæde og giver eleverne lyst til at deltage. Danmarks Sejeste Idrætslærer formår på en og samme tid at skabe fællesskab, færdighed, fairplay og giver alle elever succesoplevelser samt særlige oplevelser med idræt.

Kåringen af Danmarks Sejeste Idrætslærer 2021 finder sted i den første uge af februar. Her finder vi ud af, om den sejeste idrætslærer kommer fra Slagelse. Skole OL, Dansk Skoleidræt, DIF, står bag den flotte præmie til prisen. Vinderen modtager – sammen med æren – 25.000 kr. til brug på nye redskaber eller andet udstyr til idrætsundervisningen samt kursus fra Dansk Skoleidræt til alle skolens idrætslærer til en værdi af 7.500 kr.

Fakta
Navn: Vibeke Korup
Alder: 33 år
Skole: Antvorskov Skole
Fag: Idræt, svømning og matematik