Tæt på ambassadør Jakob Ekhard Edsen

Unikke naturoplevelser hver gang, en høj grad af selvjustits og en sport for alle. Det er nogle af de ting, vi har talt med Jakob Ekhard Edsen, der er ambassadør for Skole OL og til dagligt holder til i Aarhus 1900 Orientering.

Hvad betyder det for dig at være ambassadør for Skole OL?

Det er en rolle, jeg er meget stolt af at have fået, fordi jeg synes, at Skole OL er et fedt projekt, der er med til at fremme fællesskaber og vise, hvad anderledes idrætter også kan. Jeg ville selv have elsket, da jeg gik i folkeskolen, at der var et lignende projekt. Mange af de venskaber og fællesskaber jeg har i dag er gennem sporten. Orienteringsløb er en lille sportsgren, men den kan så meget, så jeg er glad for, at vi er med her under Skole OL.

Hvad er det fedeste ved orienteringsløb?

Det fedeste er, er at man kommer ud i nye terræner både i skov og i by. Man får mulighed for at opleve områder på en helt ny måde, end man gør af vanlige veje og stier. Verden er åben for en, og du kan løbe nærmest lige, hvor du vil. Orienteringsløb er også fedt, fordi der stilles krav til løberens planlægningsevne og beslutsomhed såvel som den fysiske form. Men sporten kan justeres, så man kan være med uanset niveau, alder og erfaring.

Hvor længe har du dyrket orienteringsløb?

Hele mit liv. Jeg har været med mine forældre siden jeg var i stand til at komme med, så nærmest 28 år har orientering været en del af mit liv. Men de sidste 12 år har jeg dyrket det på topniveau. For mig handler det om, at det er en ny oplevelse hver gang, jeg får muligheder for at rejse hele verden rundt og løbe i forskellige terræner. Alt fra alpeterræn til i kinesiske paladser til Marselisborg her i Aarhus. Jeg bliver udfordret hver gang, og det er i høj grad med til at gøre det sjovt og holde min motivation høj.

Hvad har været din bedste oplevelse med orienteringsløb?

Resultatmæssigt var det, da jeg vandt VM-bronze med stafetholdet i 2018, det var en fantastisk oplevelse. Men hvis jeg skal være helt ærlig, så er de bedste oplevelser, når jeg har været på sommerferie med min familie rundt om i Europa, hvor vi har løbet orienteringsløb sammen. Det har virkelig givet vores familie et stærkere bånd, at vi har kunne dyrke sporten sammen, selvom vi er på forskellige niveau.

Hvorfor skal man starte til orienteringsløb?

Man skal starte til orientering, for det giver nogle oplevelser, som man ikke får andre steder. Man får brugt hoved og krop på samme tid, man kommer ud i naturen og får frisk luft og kan udfordre sig selv på nye måder. Samtidig kan man tage sin familie og venner med, og det er noget nyt hver gang. Jeg er samtidig fascineret af orienteringsløb, fordi man skal kombinere det at læse kort og omsætte det til info, samtidig med at man skal løbe igennem terrænet, så hurtigt som muligt. Man skal hele tiden have hovedet med og navigere i forhold til bakker og terræn og forholde sig til hvad der sker omkring en. Når man rammer den perfekte balancer og bare glider stryger gennem skoven, er det den bedste følelse.

Nævn en ting som man umiddelbart ikke vidste om orienteringsløb?

Op til et mesterskab så er det område, vi skal løbe i ”lukket”. Forstået på den måde at vi ikke må færdes der, hvor mesterskabet finder sted, fordi ingen skal have fordel af at have været i området før konkurrencen.

Der er ikke hegnet af eller står vagter, så det er ens egen samvittighed, der står på spil. Men hvis det skulle ske, at man alligevel bliver opdaget i at være i det forbudte område, og derved tilegnet sig information, som ikke er tilgængeligt for alle, så bliver man altså udelukket fra konkurrencen. Det kræver en høj grad af selvjustits, men i de mange år, jeg har været med, har jeg kun oplevet to situationer, hvor nogen har været i området før konkurrencen – og det blev opdaget.

De sidste tre år har Vejle, Kolding og Fredericia eksempelvis været et sted, hvor jeg ikke har kunne færdes frit, da vi har VM i Danmark i juni måned. Det har da også krævet lidt kreativitet, da jeg har familie tæt på området.

Men det er en af de ting, jeg synes er så fint ved sporten, at alle skal have den samme nye oplevelser, så der ikke er nogle fordele ved, at man bor i nærheden eller har særligt kendskab til området. Det understreger også, hvor stor en del fairplay er inde for orienteringsløb.