Det Olympiske Løfte

Den olympiske ed blev aflagt første gang ved de Olympiske Lege i Antwerpen 1920. Siden legene i Tokyo i 1964 har det heddet det olympiske løfte.

En deltager på værtsnationens hold aflægger på samtlige deltagende idrætsudøveres vegne det olympiske løfte i forbindelse med åbningsceremonien. Udøveren holder i et hjørne af det olympiske flag, mens løftet fremsiges.

Fra Vinter OL 2018 aflægges et fælles løfte for udøvere, dommere og trænere/officials.

Ved andre sportsbegivenheder findes der ikke samme form for løfte. Men løftet til OL afgives for at gøre opmærksom på, at OL ikke er som andre sportsbegivenheder, men at det er noget helt særligt.

På dansk aflægges det olympiske løfte således

  • En repræsentant siger deres specifikke linje:

“På vegne af alle atleter…”
”På vegne af alle dommere…”
”På vegne af alle trænere og officials…”

  • Atleten reciterer herefter på vegne af alle de tre kategorier:

“Lover vi at deltage i disse olympiske lege med respekt og lydighed over for de regler, der styrer dem, og i ånden af fairplay. Vi forpligter os alle til sport uden doping og snyd. Vi gør det for at hædre sporten, til ære for vores hold og i respekt for de grundlæggende olympiske principper.”

Læs løftet: www.olympic.org/athlete365/news/athletes-take-the-lead-for-opening-oaths

Se aflæggelsen af det olympiske løfte fra OL i London, England i 2012

www.olympic.org/videos/opening-ceremony-the-olympic-oath

Skole OL Fairplayløftet

Til Skole OL Finalen i 2018 havde en 4. klasse, en 5. klasse og en 6. klasse skrevet deres eget fairplayløfte som de læste højt ved åbningsceremonien.