Klumme: Ildsjæle

25/05/2022

Af Janni Thrane, projektleder for Skole OL

Sidste år stod Carpark North bag det olympiske soundtrack og sang, ”Vi kommer alle et sted fra”. Jeg er vild med den sang. En sang med et vigtigt budskab om, at hvis vi har et stærkt og trygt fundament at sætte af fra, så kan vi nå utrolige mål.

Idrætten er et af de fundamenter, vi kan sætte af fra. Idrætten rummer stærke og trygge fællesskaber, og i idrætten findes mange, både udøvere og trænere, som gør en kæmpe indsats for at skabe et trygt miljø, god energi, motivation og glæde i det fællesskab, som de dyrker deres idræt i. Foreningsidrætten i Danmark er intet uden dem, og det er tit og ofte frivillige, fantastiske mennesker – ildsjæle, som vi skal passe rigtig godt på. Deres ”ild” må ikke brænde ud.

Ildsjælene kan ikke brænde for evigt

I Skole OL møder vi mange og helt fantastiske ildsjæle. Ildsjæle, som gør en uvurderlig indsats i foreningerne. Det er fantastisk at opleve deres engagement, glæde og gejst – TAK til hver og en af jer!

I Skole OL vil vi gøre alt, hvad vi kan for, at ildsjælene ikke brænder ud – De er uundværlige.

Desværre kan vi se, at mange kæmper for ikke at brænde ud. Vi er simpelthen ikke gode nok til at passe på dem og dét vil vi, i Skole OL, gerne sætte fokus på. Vi vil gøre alt for at støtte og hjælpe ildsjælene i klubberne, så de kan koncentrere sig om at give deres gode energi videre til de mange glade børn, som besøger deres foreninger til Skole OL stævnerne.

Brændende og motiverende ildsjæle smitter – det ser vi tydeligt!. De spreder god energi og glæde i foreningerne. De påtager sig et stort ansvar og uden dem ville nogle foreninger slet ikke eksistere. De brændende, engagerede og motiverede ildsjæle er ikke kun vigtige for at sikre et godt og drivkraftigt miljø i foreningerne, de er også helt afgørende for både rekruttering og fastholdelse af medlemmer. Alle, nye som gamle, medlemmer bliver kun fastholdt i deres idræt, hvis de er i et trygt miljø, hvor de kan mærke, at de udvikler sig og hvor der er engagerede, motiverede og inspirerende trænere og ledere til at tage imod dem og til at sikre stærke sociale fællesskaber og masser af god energi.

Vi har brug for flere ildsjæle

Ca. 40 procent af danskerne bruger deres fritid på frivilligt arbejde. Det er en lille fald siden 2020. Men selvom det lyder af meget, så er der stadig brug for flere hænder.

Foreningerne kan blive meget bedre til at passe på deres smittende ildsjæle – og få flere af dem. Jeg er sikker på at der, i foreningerne, er flere flammer, som kan tændes, men det kræver, at de ildsjæle som er i foreningerne, tør give ansvar fra sig. De skal turde at give især de unge i foreningerne ansvar – tidligt. De skal tro på, at de unge også kan løfte store opgaver, selvom de ikke har erfaringen. De skal give faklen videre og hjælpe nye ildsjæle godt i gang.

I Skole OL er vi meget bevidste om, at der i vores foreninger er en masse vigtige og dygtige ildsjæle, som til Skole OL stævner sikrer, at tusindvis af skoleelever hvert år får fantastiske oplevelser med Skole OL. Når eleverne forlader stadionet, skoven eller idrætshallen efter en god dag med Skole OL skal de være blevet inspireret og motiveret til at blive en del af foreningslivet – de skal have lyst til at komme igen. Det kan vi kun lykkes med, hvis eleverne møder brændende ildsjæle. Ildsjæle, som kan begejstre dem og lade dem mærke, at der er nogen, som står klar til at hjælpe dem godt i gang og bringe dem sikkert ind i foreningens fællesskab.

Dét kan Skole OL’s ildsjæle – TAK fordi I brænder – Lad os sammen tænde flere flammer!