Det er win-win-win-win at lægge hus til Skole OL
Et værtskab for Skole OL kan styrke udviklingen af hele idrætsområdet i en kommune. Det viser en undersøgelse fra FIIBL af Billund Kommune, som de seneste tre år har lagt hus til Skole OL-finalen.
Skole OL er inspireret af det rigtige OL med blandt andet åbningsceremoni, fakkeltænding, nationalsang og naturligvis en ny værtsby hvert fjerde år. Dog med den forskel, at Skole OL afholdes hvert år, dvs. fire år i samme by.
De seneste tre år har Børnenes Hovedstad, Billund Kommune, været værtsby for Skole OL-finalen, og 2024 bliver således det sidste år, hvor Skole OL finder sted i Billund. Men kommunen har gennem sit værtskab styrket udviklingen af hele idrætsområdet og høstet erfaringer, som de kan drage fordel af fremover.
Det viser en rapport fra Forsknings- og Implementeringscenter for Idræt, Bevægelse og Læring (FIIBL). De har undersøgt, hvilken værdi det har givet Billund Kommune at være vært for Skole OL-finalen set ud fra både børnenes, skolernes, foreningernes og kommunens perspektiv.
”Konklusionerne i rapporten er egentlig ikke overraskende for os. For vi har investeret blod, sved og tårer i projektet, fordi vi har troet på, at værtskabet kunne udvikle gode synergier mellem kommunen, skolerne og foreningerne. Men nu har rapporten bekræftet vores antagelser,” siger borgmester i Billund Kommune, Stephanie Storbank.
Indsatsen virker for både foreninger, skoler, kommunen og børnene
Billund Kommune har fra start ønsket at inddrage Skole OL i arbejdet med idrætsområdet på tværs af hele kommunen og høste fordelene ved de fælles værdier om at skabe aktiviteter i børnehøjde med fokus på både samskabelse og børneinddragelse. Og alt tyder på, at det har virket.
”Vi er stolte af at være værter for Skole OL-finalen i Børnenes Hovedstad og glade for, at det store arbejde også er med til både at styrke samarbejdet mellem os, vores skoler og kommunens foreninger. Vi kan også se, at det udvikler idrætsundervisningen på vores skoler og gør vores foreninger stærkere. Det samarbejde og den udvikling skal vi holde fast i – også når vi ikke længere er værter for finalen,” forklarer Stephanie Storbank.
Foreningerne fremhæver, at deltagelsen i Skole OL styrker både relationer og kommunikationen med kommunen og skolerne. Det er også med til at tiltrække skoler til foreningernes aktiviteter. De oplever øget interesse fra både kommunen og skolerne og en personlig udvikling af deres frivillige og træneruddannelser.
Skolerne fremhæver, at deltagelsen i Skole OL udvider elevernes perspektiver og introducerer dem for nye idrætsgrene, ligesom samarbejdet med foreningerne styrkes. De ønsker at fastholde de gode initiativer ved at skabe årlige arrangementer i kommunen i ”Skole OL-ånden”.
Børnene fremhæver, at Skole OL foregår på deres præmisser, og at deltagelsen har styrket klassens fællesskab gennem et fælles mål og introduceret dem til nye aktiviteter og idrætsgrene.
Og endelig fremhæver kommunen Skole OL’s positive effekter på børneidrætten og samarbejdet på tværs af kommunen med skoler og foreninger.
”Ret beset er der tale om en win-win-win-win-win-situation for hele idrætsområdet at lægge hus til Skole OL – hvis man altså som Billund Kommune formår at bruge det strategisk. I samarbejdet med Billund Kommune er der blevet skabt en hype og et fællesskab omkring Skole OL, som vi ikke har oplevet lignende før, og vi er utroligt glade for, at Skole OL på den måde kan bruges som en løftestang for samarbejdet mellem skoler, foreninger og kommunen – og i sidste ende booste bevægelsesglæden hos en hel masse børn,” siger adm. direktør i DIF, Morten Mølholm.