Ny rapport: Skole OL skaber idrætsfællesskaber blandt børn og unge

05/03/2022

Skole OL bidrager til, at flere børn og unge oplever glæden ved bevægelse og engagerer sig i idrætsfællesskaber- og aktiviteter. Det viser en ny uvildig evalueringsrapport fra FIIBL ved Syddansk Universitet.

Skole OL er en flerstrenget indsats, der består af lokalstævner og undervisningsforløb organiseret af lokale foreninger, en fire dages finale samt en undervisningsplatform med materialer og forløbsbeskrivelser til idrætsundervisningen. Rapporten fra FIIBL (Forsknings- og implementeringscenter for Idræt, Bevægelse og Læring) viser bl.a. at Skole OL styrker fællesskabet, giver bevægelsesglæde og fremmer trivsel hos skoleelever.

”Vi er utrolig stolte af den fine rapport, som bekræfter os i, at Skole OL er et vigtigt projekt og en relevant partner for både skoler, foreninger og kommuner. Vores aktiviteter inspirerer og begejstrer både elever, lærere og foreninger og vores værdier, særligt fællesskabsværdien, kommer klart og tydeligt til udtryk,” lyder det fra Janni Thrane, der er projektleder på Skole OL.

Skole OL fremmer fællesskab i klasserne og giver gode idrætsoplevelser

Fællesskabet er indiskutabelt den af Skole OL’s tre værdier (Fællesskab, Færdighed og Fairplay), der i højest grad italesættes som en grund til, at Skole OL er en succes.
I evalueringen af Skole OL 2019 (som var den seneste sæson, der blev gennemført som planlagt før covid-19) angiver 94% af lærerne, at de melder deres klasser til Skole OL for at give eleverne en god oplevelse. Evalueringen viser også, at 93 % af lærerne i høj eller nogen grad mener, at deltagelse i Skole OL har bidraget positivt til klassens fællesskab. 73% af lærerne mener desuden, at eleverne har udviklet deres færdigheder igennem deltagelse i Skole OL.

”Fællesskabsånden var kæmpe høj. Uanset om man vandt eller tabte, så blev alle klappet ind – også dem, der kom til sidst,” lyder det fra et af de interview FIIBL har foretaget med en skolelærer.

Rapporten binder en sløjfe på perioden 2019-2021, du kan læse rapporten her.

Rapporten er udarbejdet af Forsknings- og implementeringscenter for Idræt, Bevægelse og Læring (FIIBL), som er et samarbejde mellem UC SYD, UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole og Syddansk Universitet.

Hovedkonklusioner fra rapporten:

  • Skole OL er en relevant og synlig partner for skoler, foreninger og kommuner, når det gælder brobygning mellem skole og fritidsidræt
  • Skole OL er en accepteret udbyder af materialer og aktiviteter for en stor del af de danske lærere.
    Fællesskabet er indiskutabelt den af Skole OL’s værdier, der i højest grad italesættes som en grund til at Skole OL er en succes.
  • Skole OL’s undervisningsplatform har skabt begejstring blandt lærerne. Den bidrager til en alsidig undervisning. Lærerne bliver inspireret og der er konsensus om, at materialerne forbereder dem godt til deres idrætsundervisning.
  • Foreningerne ser Skole OL som et tilbud og supplement til deres øvrige børne- og ungdomsaktiviteter, og Skole OL fostrer foreningsfællesskab i foreningerne.
  • Skole OL’s mål skriver sig direkte ind i den olympiske fortælling med dens værdier og kultur, der indebærer dysten, konkurrencerne og fællesskabet omkring det.
harlequinfilter

Fakta om Skole OL:

  • Skole OL’s omdrejningspunkt er klassekonkurrencer i forskellige sportsgrene for 0-8. klassetrin. Lokale foreninger gennemfører undervisningsforløb og afholder lokalstævner rundt om i hele landet, og de bedste klasser kvalificerer sig til Skole OL Finalen i juni måned.
  • Igennem Skole OL får eleverne mulighed for at lære en række forskellige nye sportsgrene at kende. Skole OL præsenterer sportsgrenene på en sjov og udviklende måde ud fra de Børneolympiske værdier: Fællesskab, Færdighed og Fairplay.
  • Skole OL har eksisteret siden 2009 og har løbende udviklet sig og tilføjet nye samarbejdskommuner og -foreninger samt nye forbund.
  • Under Covid-19 udviklede vi De virtuelle Skole Olympiske Lege med knap 32.000 deltagere
    I 2019 (som var det sidste år, der blev gennemført som planlagt før covid-19) deltog 2.636 klasser, 615 skoler og 60.000 elever med. Mens der til finalen deltog 11.000 elever.
  • Danmarks Idrætsforbund (DIF) står bag Skole OL, som støttes af Nordea-fonden, TrygFonden, Billund Kommune og Ole Kirk’s Fond. Salling Group (repræsenteret ved Bilka) sponsorerer Skole OL.
  • Aarhus Kommune var i årene 2017-2020 vært for Skole OL Finalen og støttede Skole OL. Salling Group (repræsenteret ved føtex, Netto og Bilka) sponsorerede Skole OL i årene 2019-2021. I årene 2021-2024 er Billund Kommune, som hjemsted for Børnenes Hovedstad, vært for Skole OL Finalen. Værtskabet er støttet af Ole Kirk’s Fond.
harlequinfilter