Nyt undervisningsmateriale skal styrke den kropslige trivsel

17/04/2023

Skoleelever skal fokusere på alt det, som kroppen kan – og mindre på, hvordan den ser ud. Det skal et nyt undervisningsmateriale om kropsidealer, selvværd og bevægelsesglæde hjælpe dem til.

Menneskekroppen kan se ud på mange måder, og den kan godt være smuk, selvom den ikke ligner dem, der fylder mest på de sociale medier. Det er der desværre rigtig mange børn og unge, som ikke ved, viser flere trivselsundersøgelser. Derfor har Skole OL i samarbejde med Anti Doping Danmark udarbejdet et nyt undervisningsmateriale, som skal sætte fokus på kropslig trivsel i idrætsundervisningen.

”Børn og unges negative fokus på, hvordan kroppen ser ud, kan være begrænsende for lysten til og glæden ved at bevæge sig. Vi vil gerne lære eleverne, at kroppe er mangfoldige, og at eleverne i stedet for at fokusere så meget på, hvordan kroppen ser ud, hellere skal fokusere på alt det, som kroppen kan. Det skal være med til at booste bevægelsesglæden,” siger Janni Thrane, projektleder for Skole OL.

Fokus på selvrespekt og kropsidealer

Undervisningsmaterialet tager afsæt i projektet Spejlven, som er lavet i et samarbejde mellem Anti Doping Danmark og Foreningen Spiseforstyrrelser og Selvskade. Det nye materiale behandler temaerne selvrespekt og selvværd, kropsidealer og tryghed i egen krop, og alle temaer indeholder øvelser og spørgsmål om kropslig trivsel.

”Vi er glade for, at vi sammen med Skole OL kan sætte fokus på kropslig trivsel, og vi håber, at materialet kan bidrage til en samlet indsats, som skal gøre op med de unges urealistiske idealer, der er med til at tynge deres selvværd og trivsel,” siger Malene Radmer Johannisson, Seniorkonsulent hos Anti Doping Danmark.

Bevægelse styrker trivslen – og sammenholdet

Undervisningsmaterialet om kropslig trivsel ligger frit tilgængeligt på Skole OL’s hjemmeside, hvor der også findes en række andre undervisningsmaterialer målrettet idrætsundervisningen.

”Skole OL er meget mere end de olympiske lege for skoleelever. Det handler grundlæggende om at få børn og unge til at finde glæden ved at bevæge sig. Vores tilbagemeldinger på Skole OL viser, at bevægelse – særligt når det sker i fællesskab – er med til at styrke klassesammenholdet og trivslen i klassen. Derfor håber vi med vores undervisningsmaterialer at bidrage med gratis inspiration til idrætslærere,” siger Janni Thrane.

Find undervisningsmaterialer til idrætsundervisningen her, hvor du også finder en opdatering af materialet ”Fairplay”, som ligeledes er et produkt af samarbejdet mellem Skole OL og Anti Doping Danmark.

Læs mere om Spejlven her

Foto: Eva Kristensen