Spisesal

OL-byens spisesal er gigantisk. Den er verdens største restaurant, simpelthen. Ved legene i Rio i 2016 var spisesalen et stort telt på størrelse med to fodboldbaner. Indenfor var der plads til 18.000 spisende på samme tid. På de travleste dage blev der serveret 60.000 måltider om dagen, hvilket svarer til 210 tons mad.

Spisesalen

Vil du læse hele hæftet med Sara Slott og hendes OL-oplevelse, så kan du hente hæftet nedenfor.

Atleter fra over 200 lande og vidt forskellige idrætsgrene kommer i spisesalen. De skal alle kunne finde noget mad, der passer til dem. Nogle dyrker maratonløb, hvor de skal have energi nok til at kæmpe i timevis. Bueskytter konkurrer derimod kun i få sekunder ad gangen, men skal koncentrere sig meget. Boksere skal tabe sig, så de kan konkurrere i den rigtige vægtklasse. Muslimske atleter skal have halal-mad, jøderne skal have kosher-mad, og afrikanerne kan ikke tåle mælkeprodukter.

Atleterne er generelt glade for grød. De europæiske atleter foretrækker grød, der er lavet på havre. Afrikanerne vil have grød lavet på majs, mens asiaterne vil have det lavet på ris.

Spisesalen er åben 24 timer i døgnet, så atleterne altid kan spise, når de har behov for det. Sara Slott Petersen var flittig gæst i det store madtelt.

”Det var sjovt at komme ned i spisesalen de første par dage. Jeg forsøgte at danne mig et overblik over, hvor den lækre mad var. Mine sanser blev bombarderet. Der var alt, hvad man kunne drømme om. Det var helt vulgært. Man kunne få store bøffer klokken fem om morgenen, og man kunne få havregrød til aftensmad.”

”Men jeg blev hurtigt træt af maden, for den smagte næsten ens. Alt var gennemkogt og -stegt. Nogle gange var jeg heldig og fandt noget godt nede i det sydøstasiatiske hjørne.”

Snakkeborde

De danske atleter havde på forhånd udpeget et par borde i spisesalen. De kaldte dem snakkebordene. Hvis man satte sig her, var man klar på at snakke med andre atleter. Hvis der sad danske atleter andre steder i spisesalen, så skulle man ikke sætte sig hos dem. De havde brug for at være alene for at kunne fokusere.

”Jeg satte mig altid ved snakkebordene. Jeg var et godt sted mentalt i Rio og havde overskud til at have det sjovt med andre. Jeg syntes, det var spændende at tale med de andre danske atleter. Vi havde set hinanden på tv, så vi kendte hinanden, selvom vi måske ikke havde mødt hinanden før.”

”Jeg satte mig også ved snakkebordene den dag, hvor jeg skulle løbe finale. Jeg sad sammen med nogle håndboldherrer, der sagde: ‘Hey Sara, er det ikke den store dag i dag? Held og lykke.’ Jeg var meget afslappet. Jeg ville ikke løbe hurtigere, hvis jeg sad for mig selv og så sur ud.”

Kostplaner

Kost er en vigtig del af en atlets forberedelser. Nogle har brug for mange kulhydrater fra ris og pasta. Andre har brug for proteinerne fra kød, og nogle spiser nærmest kun grøntsager. Mange atleter følger detaljerede kostplaner.

”Jeg havde ikke selv en kostplan. Det ville slet ikke fungere for mig. Jeg er uddannet inden for ernæring, så jeg ved godt, hvad jeg har behov for. Jeg havde aldrig problemer med at ramme den rigtige vægt ved OL. Spisesalen var en perfekt slankekur for mig. Jeg blev efterhånden så træt af maden, at jeg ikke spiste så meget.”

Boksere og brydere spiser næsten ingenting i dagene op til, de skal vejes. Hvis de vejer for meget i forhold til deres vægtklasse, så kommer de ikke til start. Heller ikke en 400 meter hækkeløber som Sara Slott Petersen må veje for meget. Hvis der er for mange kilo at slæbe rundt på atletikbanen, så går det for langsomt. Omvendt skal hun have energi nok til at kunne give den gas.

”Jeg skulle løbe min finale meget sent om aftenen. Dagen inden havde jeg spist en masse for at tanke op med energi. Men på finaledagen spiste jeg næsten ingenting. Jeg skulle ikke have mad i tarmene, for jeg må ikke veje for meget. I stedet for at spise drak jeg nogle energidrikke i løbet af dagen.”

På finaledagen, hvor Sara Slott Petersen skulle kæmpe om medaljer om aftenen, besøgte hun i spisesalen tre-fire gange. Ikke for at spise noget, men for at slå tiden ihjel.

”Der sker altid noget spændende i spisesalen. Da jeg var til OL i London, så jeg Ryan Giggs sidde ved et bord. Han spillede for Manchester United og var en af verdens største fodboldspillere. Han fik bare lov til at passe sig selv, selvom der var tusindvis af mennesker i spisesalen. Jeg har også set basketballspilleren LeBron James og sprinteren Usain Bolt i spisesalen. De er så store stjerner, at der er mange atleter, der vil tage selfies med dem.”

Fakta om spisesalen

  • Madteltet er på størrelse med to fodboldbaner
  • Køkkenet er på størrelse med en fodboldbane
  • Åbent 24 timer i døgnet
  • 60.000 måltider serveres om dagen
  • 210 tons mad serveres om dagen