Stadion

Til hvert OL bliver der brugt mange penge på at bygge de arenaer, hvor atleterne skal konkurrere. Nogle gange bliver der også brugt for mange penge.

Stadion

Vil du læse hele hæftet med Sara Slott og hendes OL-oplevelse, så kan du hente hæftet nedenfor.

Ved mange OL har man brugt milliarder på at bygge store stadions, som ingen kunne bruge bagefter. Så forfalder de. Der bliver tegnet graffiti på murene, og der kommer ukrudt over det hele. ’Hvide elefanter’ kalder man disse forladte bygninger. Udtrykket stammer tilbage fra kongeriget Siam (Thailand). Hvide elefanter er meget sjældne, og kongen af Siam gav disse hvide elefanter som en gave. Men nogle gange var det en ‘hadegave’. Nogle gange blev en hvid elefant givet i gave sammen med frugtbar og indbringende jord. Så var det en god gave. Men andre gange gav han kun elefanten. Når man ikke fik jorden med, så var den hvide elefant mest til besvær og var meget dyr at holde.

Ved de seneste OL er arrangørerne blevet bedre til genbrug. Ved OL i Paris i 2024 bliver der for eksempel kun bygget et enkelt nyt stadion – et svømmestadion. I stedet bruger man idrætsfaciliteter, som allerede findes. Eller man bygger midlertidige tribuner, som kan pakkes ned, når legene slutter.

Ofte har man bygget et helt nyt og kæmpe stadion – Det Olympiske Stadion. Her finder åbningsceremonien typisk sted. Det er der, hvor alle atleterne fra alle landene marcherer ind, og hvor den olympiske flamme bliver tændt. Bagefter afvikles atletik på Det Olympiske Stadion.

Anderledes i Rio

Ved OL i Rio i 2016 gjorde man det på en anden måde. Åbningsceremonien blev afviklet på et af verdens mest berømte fodboldstadions. Maracana hedder det. Men der var ikke plads til løbebaner på Maracana, så atletik blev afviklet på et andet fodboldstadion.

Nilton Santos Stadion er fodboldklubben Botafogos hjemmebane. Men under OL fik det et nyt navn. Det blev i tre uger omdøbt til Det Olympiske Stadion, og det var her, hækkeløberen Sara Slott Petersen og de andre atletikudøvere dystede.

”De bedste stadions er lukkede hele vejen rundt, så der ikke kommer vind ind på os løbere. Atletikstadionet i Rio var åbent i hjørnerne. På de nybyggede stadions er der helt styr på vinden. Det er der ikke på de gamle stadions. Stadionet i Rio blev normalt brugt til fodbold. Brasilien er et fodboldland, og brasilianerne går ikke så meget op i atletik.”

”Jeg husker, at en brasilianer kæmpede mod en franskmand i stangspring. De brasilianske tilskuere buhede af franskmanden, hver gang han skulle springe. Bagefter græd franskmanden. Normalt buher tilskuere til atletik aldrig. Her kunne jeg godt mærke, at tilskuerne i Rio plejede at gå til fodboldkampe. Her må man gerne være hård ved modstanderne.”

Hurtige sving

Atletikbaner er meget forskellige. Nogle er hurtige, og andre er langsomme. Der skal altid være lige langt rundt om banen – 400 meter. Men banen kan være mere eller mindre oval. Hvis den ikke er så oval, så er svingene bløde. Hvis den er meget oval, så er svingene skarpe.

”Det er bedst med bløde sving. Hvis svingene er for skarpe, så ryger jeg nærmest ud af min bane, når jeg hopper over hækkene. Hvis svingene er mere bløde, skal jeg ikke bruge så mange kræfter på at holde mig på banen.”

Det betyder også noget for hastigheden, hvordan banens belægning er lavet.

”Banen skal gerne være hård. Bløde baner er gode at træne på, hvis man vil undgå skader. Men man løber hurtigere på en hård bane. Man kan sammenligne det med at løbe på stranden og løbe på asfalt. Banen på stadionet i Rio var ikke speciel hurtig. Men mine konkurrenter og jeg skulle alle løbe på den samme bane, så det gjorde ikke noget.”

Kongedisciplinen

Atletik bliver betegnet som OL’s ’kongedisciplin’. Man siger, at OL først begynder for alvor, når atletik går i gang. I Rio begyndte atletikkonkurrencerne først en uge, efter den olympiske ild blev tændt. Normalt er der udsolgt til atletikken. I hvert fald om aftenen, hvor atleterne kæmper om medaljer.

I Rio var der en del tomme pladser på atletikstadionet. Dog ikke den aften, hvor Sara vandt sølv i 400 meter forhindringsløb. Her var alle 60.000 pladser besat.

”Et kvarter efter mit løb skulle verdens hurtigste mand, Usain Bolt, løbe 200 meter finale. Han var en gigantisk stjerne, så der var helt fyldt op. Det var ret fedt. Til OL i Tokyo i 2021 løb jeg på et stadion, som var meget bedre. Måske det bedste stadion, jeg nogensinde har oplevet. Men der var ikke en eneste tilskuer på grund af corona. Det var ikke så fedt.”

Fakta om stadion

  • Atletikstadionet i Rio er normalt hjemmebane for fodboldklubben Botafogo
  • Der var plads til 60.000 tilskuere
  • Det blev bygget til de panamerikanske lege i 2007